Els Santos

 

Els Santos és el nucli més habitat dels quals formen el municipi de Castielfabib. Se situa molt prop de la confluència dels rius *Ebrón i Túria i de la veïna localitat de Torrebaja. Podem gaudir ací de la seua llista de carrers amb una ben preservada imatge rural. En ell destaquen elements com l'ermita de Sant Marcos (segles XVIII-XX) que malgrat les restauracions patides -la façana actual era part d'un frontó…- encara conserva bona part del seu encant original, el safareig, el molí… Esment especial mereixen el conjunt de pallers, coves-celler i corrals que constitueix un element etnològic i patrimonial de primer ordre.

La Vega del *Ebrón compte en els Sants amb alguns dels seus paratges de major interés, la proximitat del Túria propícia que els cabals abunden en la zona, igual que la vegetació de ribera que forma un bosc en galeria que canvia de color i forma amb cada estació.

Les aigües netes afavoreixen la presència d'una abundant fauna, incloses llúdries, tan escasses en la comunitat i també d'una piscifactoria, a cavall de la *mojonera amb Torrebaja, de la qual podrem degustar delicioses truites.