Mas de Jacinto

 

Mas de Jacinto – al qual també diem La Masada- s'estén sobre un alt que trau el cap a l'horta del Túria en la seua confluència amb la rambla de Sant Sebastià o Valdelagua. Gaudim ací del curiós contrast de les hortes amb les muntanyes de voltant que s'alcen subitamente.

Aquestes muntanyes també compten amb un matisos propis: Al costat de frondoses pinedes trobem camps cultivats d'ametlers i zones acarcavadas i erosionades que rememoren el Far West… En els tranquils carrers de Mas de Jacinto podem trobar bones mostres de l'arquitectura rural tradicional, entre les quals destaca l'ermita de Sant Sebastian que encara que estiga molt reformada encara conserva elements de la seua fàbrica original.

L'Hortes del Túria i de la Rambla de Sant Sebastià o Valdelagua són una bona mostra del que el regadiu suposa per a Castielfabib i el Racó d'Ademuz. Un mosaic de camps de cultiu que aprofiten al màxim la terra de la qual es disposa i que han reduït els boscos de ribera a una estreta galeria que voreja el riu.

Els cultius són els típics del terreny: Hortalisses, plantes farratgeres i fruiteres, d'entre els quals destaquen les pomeres i cirerers de les varietats locals que han donat fama al Racó.