Arroyo Cerezo

 

Arroyo Cerezo, fundat en el segle XVI, El Royo com l'anomenem els del terreny, és el nucli habitat més alt de la Comunitat Valenciana, en situar-se a 1.330 metres d'altitud.

El poble es compon de tres barris, el de dalt, el de baix i el d'enmig. Als nostres carrers podràs veure edificis tradicionals, alguns amb un porxo protegit del perillós cerç, i l'església de Sant Joaquim i Santa Bàrbara (segle XVIII) d'estil neoclàssic mesclat amb l'arquitectura popular del terreny. Altres llocs a visitar a l'entorn del nucli urbà són el molí i la cascada.

Arroyo Cerezo està envoltat d'extenses pinedes i boscos mixtos esguitat de xicotets *bosquetes de roures i savines disperses tal com correspon a un emplaçament de muntanya. En els seus voltants es troben el Queixal del Royo i la Creu dels Tres Regnes que amb els seus 1.560 metres és el punt més elevat de Castielfabib.

En el seu cim conflueixen les fronteres d'Aragó, Castella – La Manxa i la Comunitat Valenciana, hereues dels tres regnes medievals als quals es refereix el nom. Pel que sembla, en aquella època el cim era lloc de trobada dels representants de les tres corts, ja que podien parlamentar sense haver d'abandonar ningú el seu territori. Segles més tard l'il·lustrat *Cavanilles va deixar escrit: Allí es pot asseure un home en el *Reyno de València de manera que, mirant al nord, pose el seu peu dret a Aragó i l'esquerre a Castella…